top of page
Search

2021: The Summer of Love 2.0.

2021: The Summer of Love 2.0.

Wat een heerlijke titel! Iedereen keek uit naar deze zomer.

Want, zo werd al in 2020 gesteld, als het vaccin er is dan zijn we weer vrij!


Festivals, de clubs, het nachtleven. Jarenlang mijn 2de thuis. Als ik mijn ogen dicht doe dan voel ik het zand op de houten vloer van de kroeg. De beslagen ramen waarachter je schimmen ziet hossen tegen elkaar aan. Je staat in de rij en als er weer een paar mensen naar buiten komen dan is het mijn tijd om naar binnen te stappen. De temperatuur is gelijk een paar graden hoger, je schuurt en schaaft langs buiken, billen en borsten naar de bar. Om je heen kijken flirtende ogen je aan en je bestelt al schreeuwend bij de barman. Weet je nog?


Dat was mijn eerste kennismaking met het nachtleven, de lokale kroeg.

Toen ik ouder werd ging ik naar clubs. Amsterdam, Utrecht, Rotterdam en Den Haag. Goede DJ’s, mooie mensen, spannende avonden. Maar mijn hart lag ergens anders. Ondertussen had ik de prachtige rafelrandjes van de underground ontdekt. Mensen wiens hart bij de muziek lag in plaats van bij de faam of de centen. Die geen compromissen sloten om hun track in de grote clubs gedraaid te krijgen. Dat was de kraamkamer van alle nieuwe stromingen die er ontstonden in de scene.


Van obscure kelders onder kroegen waar niemand het bestaan van af wist, naar kraakpanden waar kunstenaars de meest schitterende installaties hadden gemaakt. Van studio’s in huiskamers tot lofts in Berlijn. Grasvelden gevuld met tenten waar we van de ene techno grootheid naar de andere liepen. Compromisloos, rauw en eigenzinnig. Creatief en wars van de mening van een ander. Nachten heb ik verkleed als vleermuis, heks of engel door de krochten van dit soort panden gedwaald. Dagen heb ik gedwaald over de grasvelden met een grote smile op mijn gezicht en mijn zonnebril op. In de ene hand een biertje en in de andere hand mijn echtgenoot. Stampende beats uit een 808 of een 909 en fluitende acid uit de 303. De verbondenheid op de dansvloer was voor mij een mystieke ervaring op zich. Je keek elkaar aan als je de volgende track hoorde en jij en de ander wisten dan precies van elkaar hoe je je voelde. Daar waren geen woorden voor nodig. Een glimlach, een knip oog, een schouderklop volgen vaak. Deze avonden waren wij broeders en zusters.

Als geen ander begrijp ik de wens en drang om weer mee te mogen doen. Om weer open te mogen. Om weer op te bouwen. Om elkaar weer te omhelzen. Om weer die verbondenheid te voelen.


Twee weken geleden bood de overheid deze kans.

Met de kekke slogan ‘Dansen met Janssen’ was je met 1 prik klaar en kon jij lekker die vakantie gaan boeken en dat weekend weer de kroeg in. Hoppa.

Jouw ticket naar vrijheid!


Wat velen bestempelden als een ordinaire TellSell campagne, blijkt nu een grote leugen. Nog geen 2 weken later wordt de vrijheid weer ingeperkt. De wijzende vinger gaat naar het nachtleven en naar de jongeren. Eerst genoemde heeft zijn zaakjes niet op orde en de laatste fraudeert en neemt het allemaal niet zo serieus. Het is hun gedrag wat hier nu voor heeft gezorgd. De besmettingen lopen op en dat is een groot probleem. We willen immers niet rood kleuren op de vakantielandenkleurplaat. Toch zijn er een aantal dingen die opvallend zijn.


 • Per 1 juli is de hoeveelheid keren dat de lucht binnen geventileerd moet worden verlaagd van 5 keer per uur naar 1 keer per uur. Je hoort het goed. Verlaagd. Terwijl, weliswaar pas na een jaar, het RIVM ook erkent dat aerosol verspreiding van grote invloed is op de verspreiding van virusdeeltjes.

 • Hugo de Jonge erkende deze week tijdens de persconferentie openlijk dat deze tijdelijke opening van het nachtleven wel ervoor gezorgd heeft dat er een groot aantal jongeren over de streep getrokken zijn om zich te laten vaccineren.

 • Naar het aantallen ziekenhuisopnames en IC opnames wordt niet gekeken in deze stijgende lijn van besmettingen.

 • De testuitslagen van Testen voor Toegang worden wel meegenomen in de besmettingscijfers. Hiermee wordt een toegangsinstrument juist een sluitingsinstrument.

 • Hugo de Jonge draagt als argument aan dat ongevaccineerde mensen nog steeds beschermd moeten worden. Maar deze campagne loopt als sinds begin dit jaar en vanaf 3 juni heeft iedere Nederlanders die het wil al minimaal 1 vaccinatie kunnen halen. De ouderen en kwetsbaren zijn begin van het jaar als eerste aan de beurt geweest. Deze groep, waarvoor we allemaal binnen hebben gezeten en contacten hebben vermeden, hebben dus al hun keuze gemaakt.

 • Er wordt noch bij de teststraten noch bij de ziekenhuizen bijgehouden hoeveel mensen die daar komen al gevaccineerd zijn en waarmee. Belangrijke data om te verzamelen blijft dus een onbekende waarde.


Kortom.

Vaccineren voor je vrijheid bestaat niet.

Testen voor je vrijheid bestaat niet.

Er zijn nu een aantal scenario’s mogelijk.


 • De sector pikt het niet meer en start rechtszaken tegen de overheid.

 • De bezoekers pikken het niet meer en komen in opstand.

 • De overheid zet de gevaccineerden en ongevaccineerden beide vast en legt een vaccinatiegraad op als volgende parameter om vrijheden terug te geven.

 • De Deltavariant rukt sneller en sneller op en niemand krijgt vrijheden terug. Uiteraard blijft vaccineren nodig, al is het alleen maar om zelf minder ziek te worden. Er komt zelfs een 3de booster bij in het eerste kwartaal van 2022.

 • Gevaccineerden worden ernstiger ziek deze winter omdat hun immuunsysteem niet de gewenste of verwachte immuunrespons laat zien.


Toch was ik wel een beetje gerustgesteld. Op RTL Nieuws zag ik een videorapportage waarin Han geïnterviewd werd. Han is een jongere die vorig weekend in de ‘superspreader locatie Aspen Valley’ uit geweest was. Vanuit het open raam van zijn slaapkamer gekleed in een joggingpak vertelde hij dat hij goed gecontroleerd was bij de ingang en een super avond had gehad. Hij baalde nu van de positieve test en 10 dagen binnen moeten blijven. Wat ik geruststellend vond? Ik zag een gezonde man, zonder hoest, klachten of koorts. Die gewoon baalde dat hij nu 10 dagen huisarrest had.


In wiskunde en natuurkunde staat Δ, (de Griekse hoofdletter) delta voor de verandering van iets. Wat mij betreft mag de ‘oprukkende Delta-variant’ het symbool worden van een verandering. De verandering die hard nodig is om dit tij te keren. Dat de uitgaanssector dit niet langer pikt, de jongeren zich niet langer laten manipuleren en gebruiken, gevaccineerden Hugo de Jonge aan zijn woord gaan houden en de groep die op staat voor hun vrijheid steeds groter blijft groeien.


De eerste Summer of Love was in 1967.

Het hoogtepunt van de Hippiecultuur.

Wat de hippies toen waren zijn de ‘wappies’ nu.

Je bent van harte welkom. Het is hier ouderwets leuk, gezellig en menselijk.

En we bouwen aan een toekomst die wél willen.


Let’s start a revolution!1,928 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page