top of page
Search

Lokaal Kabaal!

Vorige week is er landelijk ophef ontstaan over het moeten tonen van een QR-code bij het halen en brengen van kinderen naar het diplomazwemmen.


Vandaag zullen we nog een blog publiceren waarin we een stappenplan publiceren hoe jij bij de gemeente kan aankloppen en welke documentatie je daarbij kan gebruiken.


In ons waterrijke Nederland is diplomazwemmen geen luxe maar een essentieel onderdeel van de opvoeding. Ouders zonder QR-code mogen hun kinderen niet begeleiden bij het aan- en uitkleden. Ze kunnen hun kinderen niet opvangen wanneer het bijvoorbeeld nog niet gelukt is om door ‘het gat’ te zwemmen.


Tevergeefs kloppen deze ouders aan bij het zwembad. Zwembaden volharden in de optie om de zwemlessen op te schorten óf je kind zelfstandig naar binnen en buiten te laten gaan. Kleddernat wel te verstaan want een tas meenemen is niet toegestaan. Het idee om ouders voor de specifieke taak aan te merken als ‘functioneel vrijwilliger’ wordt afgewezen. Terwijl wij ons afvragen hoe groot de kans op een besmetting precies is. Wij vragen ons ook af wie straks de verantwoordelijkheid neemt voor de kinderen die hierdoor niet leren zwemmen en wellicht in het water in nood komen, of erger nog, verdrinken. En wie neemt de verantwoordelijkheid voor de psychische schade van de kinderen die zien dat andere ouders wel naar binnen mogen en hun ouders niet?


Wat kan jij doen?

  • Verenig en organiseer je, bijvoorbeeld met andere ouders die hetzelfde standpunt innemen. Spreek je actief uit tegen deze maatregel. Dat kan spannend zijn maar levert veel op.

  • Wees geduldig, zaadjes planten kost tijd.

  • Bel alle lokale politieke partijen.

  • Check op de pagina van de gemeente wanneer burgerinspraak mogelijk is.

  • Verzamel gelijkgestemden om te laten zien dat het echt een thema is onder de bevolking.

  • Houd je boodschap klein en persoonlijk.

  • Blijf respectvol naar andersdenkenden.

  • Wees verbindend in je taalgebruik en je non-verbale communicatie.

  • Blijf weg van grote complottheorieën.

  • Zet in je betoog mensen aan tot denken door verdiepende vragen te stellen en echt open en nieuwsgierig naar de ander te zijn.


Pak je podium

En hoe kan je dan je podium pakken?

Vandaag zullen we in een nieuwe blog een stappenplan en een inspirerende video van een bezorgde ouder delen. Houd je mail, de socials en de website in de gaten!


Zet hem op!

Deel je filmpjes van de actie die jij hebt opgezet met ons en gebruik daarbij de #lokaalkabaal

Laat de leeuwin in je horen!


1,367 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page