top of page
Search

Onze brandbrief aan Eric van Eerdenburg, directeur van Lowlands.

Updated: Aug 2, 2021

Beste Eric,

Jij bent boos op de ongevaccineerden in het ziekenhuis. Ik ben boos op jou.

Nee, dat is een understatement. Ik ben woedend. Woedend omdat jij op deze manier medeverantwoordelijk bent voor de toenemende polarisatie en geen respect hebt voor de vrije keus van je medemens.Hoe makkelijk was het om na het politieke besluit om meerdaagse festivals niet door te laten gaan met de vinger naar de niet-gevaccineerden te wijzen?

Welke informatie onderbouwt jouw bewering dat het niet doorgaan van Lowlands 2021 te wijten is aan de ongevaccineerde 40, 50 en 60gers?

Het kan niet anders dan dat deze ideeën aan je eigen brein ontsproten zijn.

Laat ik de feiten aan je voorleggen:


Op 26/7/2021 waren dat er, zo blijkt uit de openbare data van Stichting NICE, in totaal voor de groepen 40-69 jaar: 388.

Waarvan 80 patiënten op de IC.


Maar deze data zijn niet gespecificeerd in opname met of opname vanwege het virus. Dat is nergens te achterhalen want dat wordt niet gepubliceerd, zo valt in de faq op de site van Stichting NICE te lezen. De wekelijkse publicatie op de site van het RIVM waarbij de data afkomstig van de GGD’s wordt gebruikt, maakt wel onderscheid en vermeld alleen opnames vanwege Covid-19, maar dat is slechts het totaal en niet onderverdeeld in leeftijden en afdeling. In de periode 14 t/m 27 juli was het totaal aantal opnames vanwege Covid 202 mensen. Stichting Nice vermeldt over diezelfde periode 810 opnames. De capaciteit van IC bedden, rekening houdend met personele bezetting, is bijna 10% minder dan vorig jaar in deze tijd, zo blijkt uit de registratie van het LCPS. Toen was de capaciteit 1032 bedden. Nu 978. Van deze beschikbare bedden wordt momenteel 32% niet gebruikt.


Zolang er niet op een systematische en structurele manier geregistreerd wordt of een patiënt vanwege Covid-19 wordt opgenomen of met Covid-19 en er niet geregistreerd wordt of de patiënt gevaccineerd is, wanneer, hoe vaak en met welk vaccin kan je simpelweg deze uitspraak niet doen.


In 2011 nodigde jij de cultuurfilosoof Rob Riemen uit om een lezing te geven op de Lowlands Academy. In zijn college spreekt hij de volgende woorden uit: ‘… En wij weten nu waar fascisme toe leidt. Weg vrijheid, weg waarheid, weg zelf denken, weg compassie met je medemens, weg kunsten, weg cultuur, weg humor, weg kwaliteit. Wat overblijft is een grijze uniforme massa maatschappij die altijd uit zal lopen op geweld….’ Even later haalt hij filmmaker Fellini aan ‘…Fascisme valt niet te bestrijden als we niet inzien dat het niets anders is dan de domme, zielige, gefrustreerde kant van onszelf waar we ons voor dienen te schamen…’.

De strijd tegen fascisme begint met de strijd tegen de domheid. Dus durf te denken, durf kritisch te zijn en negeer het makkelijke.


Het college is nog steeds online beschikbaar. Ik stel voor dat je, nu je wat extra vrije tijd over hebt, je deze nog een keer gaat volgen. Er zitten wijze lessen in hoe om te gaan met de uitdagingen in deze tijd. Je kan jezelf daarbij helpen door naar een versie van jezelf te luisteren uit 2011: https://www.youtube.com/watch?v=V7yGtXwu2ZI


Verder daag ik de media uit om dit soort uitspraken te challengen, ziekenhuizen om goed te administreren en onze overheid om de grondrechten van ons allen te beschermen en zich uit te gaan spreken tegen de toenemende polarisatie. Het is tijd voor zelfreflectie!


Blog: Sascha van Westen.

4,568 views1 comment

Recent Posts

See All
bottom of page