top of page
Search
vrouwenvoorvrijhei

#unmuteus, wat een weekend!

Verbinding.

Het sleutelwoord van het afgelopen jaar.


Afgelopen weekend was een roerig weekend in vele opzichten. Voor mij persoonlijk, voor Vrouwen voor Vrijheid in een aantal opzichten maar ook voor de maatschappij in zijn geheel.

Het afgelopen weekend heb ik gedaan wat ik zo vaak doe als het zonnetje schijnt. Ik zet mijn 2 JBL 300 boxen op een grasveld aan het meer in de buurt en ik vraag iedereen die ik ken om aan te sluiten. In mijn geval betekent ‘iedereen is welkom’ ook echt dat iedereen welkom is.


Jong en oud, iedere huidskleur en achtergrond, religie, levensbeschouwing, seksuele geaardheid, vaccinatiestatus, politieke zienswijze. Iedereen. Mijn omgang met mensen wordt niet gedefinieerd door die zaken maar door overeenkomsten in normen en waarden. Mijn waarden zijn (persoonlijke) vrijheid, respectvol met elkaar omgaan, empathie, openheid en jezelf zijn. Als jij die waarden deelt dan hebben we mooie gesprekken met elkaar en kunnen meningsverschillen bestaan.

Mijn grenzen zijn ook heel duidelijk. Ik tolereer geen uitsluiting, respectloos gedrag en agressie.


Dat resulteerde in een supergezellige avond met een divers pluimage. Alle verschillen waren aanwezig en mochten er zijn. Ook of je gevaccineerd bent of niet of hoe je in het coronadebat staat. Dat voelde voor sommigen onwennig. Er ontstonden bijzondere gesprekken. Sommige mensen vonden het vreemd dat mensen met verschillende standpunten aanwezig waren op dezelfde plek.

Definieert jouw standpunt in het coronadebat dan wie jij bent?

Jij bent toch meer dan dat? De ander is toch meer dan dat?


Op de sociale platforms van Vrouwen voor Vrijheid speelden 2 zaken die weekend.

Wij deelden de column van Marianne Zwagerman en we deelden een stuk uit de krant over de demonstratie, beide gingen over #unmuteus. Marianne is een vrouw met een duidelijke mening en een duidelijke mening roept ook bij de ander een duidelijk standpunt op ten opzichte van die mening. In het geval van Marianne was dat vorig jaar al het geval met de welbekende ‘dor hout’ column en nu sloot zij haar column af met een veeg uit de pan naar mensen met een BMI >30.

Mijn BMI is 33,6. En nee, dat komt niet door hamburgers eten. Maar raakt het mij wat Marianne hierover zegt? Nee. Haar column is niet meer dan het delen van haar mening. Ik identificeer mij niet met mijn BMI en ook niet met haar mening.


En dan de demonstratie #unmuteus. Veel van mijn vrienden waren daarbij aanwezig. Er waren veel mensen op de been die al 1,5 jaar wel degelijk een mening hebben maar die mening in heel veel gevallen niet uit durfden te spreken omdat het uiten van je mening gevolgen kan hebben. Gevolgen voor je vergunning, gevolgen voor je boekingen, gevolgen voor je netwerk. En laten we niet doen alsof wij daar niet bekend mee zijn. Ook wij kennen de verhalen van vriendengroepen die uit elkaar vallen, de familie apps die uitgezet worden of het op je werk geridiculiseerd worden.


En ik ben tegen Testen voor Toegang. Om diverse redenen.

Er wordt geen harde einddatum uitgesproken. Het wordt openlijk ingezet als middel om de vaccinatiegraad te verhogen en zelfs met testen en vaccineren verspreidt het virus zich nog. En toch heb ik ze succes gewenst en een mooie middag gegund. Omdat ik begrijp dat het voor deze sector al een hele stap is om te zetten. En omdat ik het altijd zal aanmoedigen om voor je mening en je passie te gaan.


Alleen ik ben er niet bij.


Want uitsluiting past niet bij mijn persoonlijke normen en waarden en dus kies ik ervoor om dat niet te supporten. Sluit ik de deur naar deze groep?

Zeker niet. Want als de uitsluiting van tafel gaat dan hebben we elkaar direct gevonden.

Het belangrijkste nu is dat we ons allemaal niet gaan identificeren met onze mening over dit thema en ook niet de ander moeten gaan definiëren op alleen diens mening over dit debat. Dan ontstaat polarisatie.

Je bent niet je mening, je hebt een mening.

En dat geldt ook voor de ander.


En dan nu terug naar verbinding. Wat verbindt mensen met elkaar? Verbinding is de energie die ontstaat tussen mensen wanneer zij zich gezien, gehoord en gewaardeerd voelen, wanneer zij kunnen geven en ontvangen zonder oordeel en steun en kracht ontlenen aan de relatie.

De afgelopen 1,5 jaar is voor de hele samenleving een uitdaging geweest. De politiek, media en wetenschap werken actief mee aan het verbreken van onze verbinding. Voor ons allen een periode met belangrijke lessen hier op ‘Earthschool’.

Laten we blijven strijden voor onze grondrechten, dus ook de vrijheid van meningsuiting. Laten we blijven werken aan in verbinding blijven, juist als dat moeilijk is en we ons misschien onveilig, ongehoord of ongezien voelen. Laten we ook vooral elkaar niet ‘cancelen’ als een mening oncomfortabel voelt of niet gelijk is aan de onze en onderzoeken waar het ons raakt, daarover in gesprek blijven met elkaar en in verbinding blijven. En juist de magie ervaren van het overbruggen van de verschillen, blijven kijken in elkaars spiegel en elkaars proces eren.


Zonder uitsluiting, respectloos gedrag en agressie.

Zonder elkaar gelijk te cancelen.

In liefde, met liefdevolle grenzen en in verbinding.

Met een open hart, een heldere geest en in contact met je intuïtie.

In contact met jezelf en de ander.

Geef je mening, spreek je uit en luister naar de ander.


Drops mic. Sascha out.




1,044 views1 comment

Recent Posts

See All

1 Kommentar


bruxa1207
24. Aug. 2021

(1) "Verbinding is de energie die ontstaat tussen mensen wanneer zij zich gezien, gehoord en gewaardeerd voelen, wanneer zij kunnen geven en ontvangen zonder oordeel en steun en kracht ontlenen aan de relatie."

Heel mooi geschreven en zeer de waarheid! Naar elkaar luisteren en de ander echt horen; luisteren en horen met oprechte interesse en terwijl je luistert de tijd gebruiken om de ander te warderen en zijn/ haar stadpunt te begrijpen i.p.v. je eigen verhaal draaien in je hoofd en het verhaal van de ander gebruiken alleen maar om je eigen mening in de vorm van een reactie neer te zetten.

(2) "En ik ben tegen Testen voor Toegang. Om diverse redenen.

Er wordt geen harde einddatum uitgesproken. Het…


Gefällt mir
bottom of page