top of page
Search

Brandbrief aan journalisten

Beste kranten en journalisten,


Weten jullie dat er momenteel krantenartikelen verwijderd worden van Social Media met de mededeling dat ze “onjuiste informatie” bevatten of dat ze “in strijd zijn met de community richtlijnen”?

Zijn jullie ervan op de hoogte dat zodra een groep zoals Vrouwen voor Vrijheid (of een influencer met veel volgers) een krantenartikel deelt dat kritisch is over de huidige maatregelen of over het vaccineren, er de waarschuwing komt dat je account geblokkeerd of verwijderd kan worden?


Afgelopen dagen is dit gebeurd met een artikel van de NRC (Gebruik tieners niet als immunologisch schild) en een artikel uit HP de Tijd.(Mondkapjesplicht handhaven op middelbare scholen neigt naar kindermishandeling)

Ook is het Artsen Covid Collectief van LinkedIn verwijderd. Ze schreven onlangs een brandbrief, over het plan om jongeren te vaccineren, die de krant haalde ('Laten we geen gok nemen met onze kinderen").

Deze artikelen staan in Nederlandse grote kranten. Kranten die ons al decennia lang dagelijks het nieuws brengen. Kranten die ooit opgericht zijn met het doel mensen breed te informeren. Kranten waar onderzoeksjournalisten ooit archiefkasten vol informatie, gegevens en feiten verzamelden. Kranten die tegenwoordig ook grotendeels het publiek bereiken door online edities en het delen van artikelen via social media kanalen.

Het is al maanden aan de gang dat kritisch geluid over het Corona beleid online wordt gecensureerd. En dat in een land waar de meeste mensen ervan uitgaan dat we vrijheid van meningsuiting hebben. In de afgelopen weken is deze censuur toegenomen. Voortdurend worden berichten verwijderd en mensen of platforms voor kortere of langere tijd beperkt in hun mogelijkheden om informatie te plaatsen, te delen of ergens op te reageren.

Met onze brandbrief willen we deze censuur in Nederland onder jullie aandacht brengen. We vinden het een zorgwekkende trend. Een trend waarvan we denken dat jullie journalisten deze ook zorgwekkend zouden moeten vinden.

Is het niet bijzonder dat nieuwsberichten of artikelen die kritisch zijn over het huidige Corona beleid nauwelijks tot geen kans krijgen mensen te bereiken?

Is het niet bijzonder dat artsen (of andere experts in hun vakgebied), die vragen stellen over vaccins, in de problemen komen? Dat er hoge boetes staan op het voorschrijven van medicijnen die effectief zijn tegen corona?

Er lijkt nog maar één narratief toegestaan en dat is het narratief van de overheid.

Is dat niet iets waar jullie als journalisten ongelofelijk kritisch op zouden moeten zijn? Zijn jullie niet degenen die vragen zouden moeten stellen, onafhankelijk onderzoek zouden moeten doen en het land zouden moeten behoeden van censuur en staatspropaganda?

Wat ons betreft is het de hoogste tijd dat het zichtbaar wordt wat er gebeurt op sociale media platforms zoals Facebook, LinkdIn, Instagram en Youtube. Wie beslist welke informatie we wel en niet tot ons mogen nemen? Waarom worden serieuze krantenberichten en nieuwsitems van bekende Nederlandse dagbladen en nieuwsprogramma’s geblokkeerd als ze gedeeld worden door influencers of bewegingen die openlijk kritisch zijn over het huidige beleid ? En dan vooral wanneer ze veel volgers hebben.

Waarom wordt een arts die kritisch is van LinkdIn gegooid? (Het gebeurde zelfs de ziekenhuisbaas van het OLGV in januari 2021 toen hij een vrij neutraal bericht deelde over de nevenschade van de maatregelen).

Hoe kan het dat de kritische berichten van een influencer in Nederland met 47.000 volgers meestal maar door zo’n 5000 mensen gezien worden?

Om maar een paar voorbeelden te noemen.

Wordt het niet eens tijd dat jullie als journalisten van Nederland opkomen voor de vrijheid van meningsuiting? Dat jullie eens echt gaan onderzoeken wat er op dit vlak gaande is in ons land?3,729 views0 comments

Recent Posts

See All

Hozzászólások


bottom of page